Followers

Lama Menyepi..????


Assalamualaikum n salam sejahtera..

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA..
Hai smua..lma da rynn xda update kn?
bsok raya tp rynn x cuti..kna keja gak ni..
Sbar la wahai hati..hehe..

Lama da rynn xm'curahkn idea n luahan hati kt blog ni..
Nk aktif blik ni sbb idea m'curah2 ke ladang gandum..hahaha
Yelah idea m'curah2 sdgkn nk post yg ni pun fkir b'kali2 lg nk ceta apa..ermm..

Ermm..ada idea nti la bru rynn update..hehe..

♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

Maafkan Aku..


Maafkan aku kerana menyakiti hatimu..
Maafkan aku kerana menolak cinta mu dulu..bukan aku tak cintakan mu cuma rasa cinta itu belum wujud utk mu..
kenapa cinta utk mu belum wujud??
kerana saat itu ada insan lain yg bertakhta d hati ku..mana mungkin aku mendua kerana kita semua akan terluka..
Akukah yg salah bila kau mula membenci ku??
Akukah yg salah kerana menyakiti hati mu??
Maafkan aku teman..
Aku sayang kamu dan tak ingin kamu bersedih..
Kini,kau sudah menjauh..membawa hati yg sakit..
Tapi, adakah dirimu bahagia kini??
kerana aku sedang menderita..
kerana aku sedang kecewa..
kerana aku sedang sendiri..
Ya..aku sendiri lagi..
Insan yg pernah bertakhta d hati ku dulu telah meninggalkan ku..
dan memilih insan lain sebagai teman hidupnya..
Aku tak tahu d mana silap ku..
Aku tak tahu  apa salah ku s'hingga aku kecewa lg..
Kata sayang hanya d bibir tp d hati ada insan lain..
Kini, aku sendiri lagi..
Tiada yg sudi m'yayangi ku lagi..
Akan berbahagiakah diri mu?
kerana aku yg pernah menolak cintamu kini menderita?
Bahagiakah diri mu teman?
kerana aku yg pernah menyakiti hati mu kini sedang kecewa?
Masih bencikah dirimu terhadap ku?
Ya..kerana suatu hari kau telah menghina ku..
kau telah menghina keadaan diriku..
aku terkilan kerana merasa sangat terhina..
Terasa begitu hina diri ku d mata mu..
Aku tak tahu apa cerita yg telah kau dengar..
Tapi, maafkan aku..
Jangan hina diri ini andai kau tidak tahu cerita sebenar..
Jangan hina diri ini andai kau tidak kenal siapa diri ku..
Hatiku semakin terluka..
Luka d tinggalkan insan yg d sayangi..
Luka d hina teman sendiri..
Luka kerana tiada siapa yg memahami apa yg aku lalui..
Tiada siapa rasa sakit yg aku rasa..
Kini..
Masih adakah insan yg sudi menyayangi ku?
Masih adakah insan yg sudi mencintai diri ini?
Aku akan selalu berdoa..
Agar dirimu yg menyakiti ku akan berbahagia..
Agar dirimu yg melukakan hati ku akan bertemu insan yg lebih baik dari ku..
Maafkan aku teman..

♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

Birthday Gurl...


Happy Birthday to myself...
hehehe..anyway Rynn da 25 thn skrg..
Kek d atas ni hadiah dr kwn2 rynn..
Rynn xtau pun dorg nk celebrate skali..dorg gtau nk bbuka sama2 je..
yelah da 7thn x b'jmpa kn..
Anyway..hope,rynn mkin matang n tabah dlm m'hdapi ujian hidup..
terima kasih utk kwn2 rynn yg buat surprise utk rynn..
Love u all..hehe
Jutaan terima kasih pada Caverina,Azmi,Rene n Mira..
Nice to see u all again..





♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

23 Ciri Orang Yg Mencintai Kamu..



1. Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.

2. Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak peduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.

3. Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.

4. Orang yang mencintai kamu selalu ingin tau tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tau kegiatan kamu.

5. Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ’selamat pagi’, ’have fun’, ’selamat tidur’, ‘take care’, dan lain-lain, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, kerana dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dengan cara yang berbeza, bukan “aku CINTA padamu”.


6. Jika kamu merayakan tahun baru dan kamu tidak mengundangnya ke pesta yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.

7. Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat-saat itu ialah saat yang berharga untuknya. dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu tidak selalu terulang.

8. Orang yang mencintai kamu selalu mengingat setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. kerana dia menyematkan kata-kata mu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.

9. Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, karena dia ingin tahu apa kgemaran kamu – kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun susah menggemari kesukaan kamu, tapi akhirnya dia bisa.

10. Kalau kali terakhir kalian bertemu, kamu mungkin sedang sakit, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu – karena dia khuatir tentang kamu, peduli tentang kamu.

11. Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.

12. Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.

13. Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup karena kamu telah menggetarkan dunianya.

14.Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

15.Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan senantiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan lingkungan yang mungkin membawa pengaruh buruk terhadap kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh dimata, dekat dihati?’

16. Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

17. Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang wat kmu tension, seperti menelefon kamu 100 kali sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

18. Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

19. Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!. bahkan dia begitu gembira karena dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari memenuhi permintaan kamu walau sesulit apapun permintaan itu.

20. Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda yang berharga buatnya.

21. Dan jika kamu cuba menjauhkan diri darinya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.

22. Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.

23. Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, karena dia tidak mau kamu terbebani kerananya. saat kau pinta dia pergi, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta. 


♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

Hijab Chantique Collection...

Salam smua..

Update utk ari nie...
Rynn skrg ni kena jga dua blog..blog rynn n blog kedai tmpat rynn keja.
Kepada sapa2 yg nak beli pkaian secara on9..sila klik link d atas.
Kat blog tu ada jubah,semi jubah,blouse,tudung n shawl.Wlaupun blog tu still undermaintenance..dtg2 la tgok eh..mgkin besok rynn da update blog tu utk page skirt.
Skirt yg ada kt kedai ni 2 dlm 1 (mksudnya..jd skirt bleh jd dress pun bleh.)
Semua skirt2 yg ada kt kedai ni cntik2..bg sapa2 yg nk order isi je form yg d sediakn.
Jadi,dtg2 la jenguk n follow blog tu ya..sbb blog under WSB Azrynna jgak..hihihi.

♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

Doa Seorang Kekasih..


Oh Tuhan, seandainya telah Kau catatkan
Dia milikku, tercipta untuk diriku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kebahagiaan


Ya Allah, ku mohon
Apa yang telah Kau takdirkan
Ku harap dia adalah yang terbaik buatku
Kerana Engkau tahu segala isi hatiku
Pelihara daku dari kemurkaanMu

Ya Tuhanku, yang Maha Pemurah
Beri kekuatan jua harapan
Membina diri yang lesu tak bermaya
Semaikan setulus kasih di jiwa

Ku pasrah kepadaMu
Kurniakanlah aku
Pasangan yang beriman
Bisa menemani aku
Supaya ku dan dia
Dapat melayar bahtera
Ke muara cinta yang Engkau redhai

Ya Tuhanku, yang Maha Pengasih
Engkau sahaja pemeliharaku
Dengarkan rintihan hambaMu ini
Jangan Engkau biarkan ku sendiri

Agarku bisa bahagia
Walau tanpa bersamanya
Gantikanlah yang hilang
Tumbuhkan yang telah patah
Ku inginkan bahagia
Di dunia dan akhirat
PadaMu Tuhan ku mohon segala


♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

Aku Undur Diri...


Sayang..
Rasa ini menyedihkan
Aku fikir hanya aku cahayamu
Ternyata bintang begitu banyak bertaburan di malammu

Bodohnya..
Bila berharap hanya aku yang selalu warnaimu
Ternyata pelangi begitu indah melintas dilangitmu

Gilanya..
Bila rela mengorbankan separuh jiwaku
Demi sekilas senyum yang tertuju bukan untukku

Tiba saatnya akhiri semua ini..
Aku mengundur diri..

♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

Kenapa rahsiakan???

Salam smua..

Ari ni rynn rsa sedih sgt2..rynn rsa mcm org bodoh je..
smpai hati org tu wat cmtu..klu ada "someone" in your heart, tell me..(ceh..smpat lg tau..)
kenapa mesti rahsiakn??apa salahnya bgtau??susah sgt ka nk bgtau?rynn nk juga b'kongsi k'gembiraan tu.
Sekarang ni rynn rsa mcm org bodoh je.klu rynn xbuka fb td rynn xtau la dia da ada "someone"..
Huh..no baru n fb bru lg..tu kes xmau org tahu ka tu??
tgok apa da jd skrg?? hoho..kamu ketahuan...!!
Dada rynn rsa sakit sgt2...sakit dipermainkan mcm ni..sakit d tipu hidup2..
sakit yg d tambah lg ngan sesak nafas..msti korg rsa sakit gak klu kena tipu kn??
apa lg oleh org yg kmu syg..

Takpa rynn..mulakan hidup baru..yg lalu biarkan berlalu..maafkan apa yg org tu buat..doakan kebahagiaan utknya..ya,rynn xkn ggu dia lg..




♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

Yeah...Dapat hadiah la..

Salam smua..

Hehehe..lma da rynn xda update kn..?
Biasa la jrg da dapat on9..tp,skrg rynn da ada  broadband sndiri..
huhuhu..bleh da update slalu..tu pun klu rynn xbz..sbb skrg rynn kena jga dua blog..
Blog rynn n blog kedai tmpat rynn keja..Hijab Chantique Collection..

Balik kepada tajuk d atas..hehehe..lari dr tajuk da..
Ya..rynn dpt hadiah dr mak..rynn gembira sgt2.
D tambah lg hadiah tu mak buat sndiri..hadiah tu ialah keychain manik2..siap ada butterfly kaler purple lg..
Rynn syg mak rynn..muahh muahh..hehe.


Cntik kan mak rynn buat..hehehe...
terima kasih mak..



♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

Sedetik Lebih..



Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkan mu

Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khyalan
Aku selalu memikirkan mu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku..ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta
Sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu
Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu..


Rynn~suka lagu ni..liriknya seperti luahan hati rynn...



♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥


Salam semua...

hehe..nmpak pic kt ats??
cantikkn??rynn suka ni..(^_^)
emm..lma da xda update ni..nk ceta psal sbulan rynn keja ni..
ada yg nk bca ke??hehehe
apa2 pun..."wsb suka damai"
rynn pun suka....

♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

Interview..hehehe

Assalamualaikum smua..

Lama xda update nie..hehe..
Faham2 jak la klu xda byr nie..
Pada 10/3/2011 yg lepas rynn pegi isi borang n interview kat satu butik kat One Borneo.
Adk rynn yg ajak g sna..d sebabkan dia da dpt keja lain jd dia cadangkan nama rynn kat bos butik tu.
Petang tu kmi pegi la ngn m'bawa salinan ic rynn..hehe..lpas isi borang bos tu terus interview rynn waktu tu jgak.
Ada gak kena tnya klu rynn sanggup keja sampai jam9.30..rynn ok je jnji msa tu masih ada bas..hehe
Lpas tu,bos tu ckap tggu dlm dua hari nti dia call.
Bila sampai umah,rynn b'doa smga rynn dpt keja tu.Pembantu butik pn xpa jnji halal n ada keja.
Penantian rynn dua hari berakhir pada 12/3/2011..mlm tu bos tu ada call rynn tp hp rynn plak buat mslh..xmau hidup..Jadi,bos tu call adk rynn gtau suruh rynn dtg 13/03/2011(hari yg sama dengan mini gath wsb)..

Alhamdulillah..rynn gembira sgt2.Jadi,admin wsb jgn la mrh ya.rynn mmg nk join mini gath ari tu tapi kena hari yg sama ngn first day rynn keja.
Maaf eh..

♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

JaLaN2 : TaNjUnG SiMpAnG MeNgAyAu..

Salam Semua...


Ari ni rynn nk ceta skit psal satu tempat menarik d Sabah yg bleh dikunjungi..
...Tanjung Simpang Mengayau...
Sebenarnya, rynn da prnah pegi sana tp bbrapa tahun yg lepas la..lama da..hehe
Masa tu rynn bru abis study tggu masa nk blik kampung jd kwn ajak g jalan2 g kudat..rynn xprnah smpai sana jd xmau lepaskan peluang yg ada..hehe.Memang xda plan langsung nk g simpang mengayau ni ingtkn nk tgok2 Kudat je..Pekan Kudat kita tgok kecik je tp best..Rynn suka pegi psar malam kt sna.Best..makanan yg ada kat sna pun sedap2..ada satu lagi tmpat melepak waktu malam yg best kt Kudat iaitu Esplanade Sidek.Dua2 tmpat ni dorg kta buka waktu malam n kebetulan mak kwn rynn juga m'jual kt pasar mlm..dapat gak mkn free..malam2 rynn lepak sana..hehehe.Tak banyak tempat gak yg rynn dapat pegi.Masa tu klu rynn xsilap kwn rynn tu tinggal kat kampung Ladong Ayang..tmpat cantik gak dekat je ngn pantai.
Satu hari tu kwn ajak jalan2..tp,dia xgtau pun nk pegi mna..lepas je isi minyak n amik kwn dia kmi pun gerak la.Rynn tnya nk pegi mna dia kta nk bawa rynn g Simpang Mengayau..msa tu rynn happy sgt sbb xprnh pegi sana.On the way g sna smpat lg singgah kat Pantai Bak Bak..cantik tp xlama la kt sna sbb kena kejar masa..
Rynn rsa kagum sgt msa smpai sana..pemandangan kat sana mmg cantik.Itulah keindahan ciptaan Allah yg harus kita hargai dan lindungi.
Tak mahu ceta panjang la..kat bwh ni pics rynn msa kt sna..xjelas sgt sbb pkai kamera handphone je..heheh

Dalam Kenangan 17 Mei 2009
















InsyaAllah..ada msa n bajet rynn nk g sna lagi..xpuas lg tgok keindahan alam..hehehe
Ok...tatattata

♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

RyNn DuLu....RyNn SeKaRaNg....

Salam semua...

Rynn saja je nk update...xda keja kn..boring nie..
Korang ada pics msa kecik2 tak..
Rynn ada sbb msa rynn kecik2 bapa rynn ada kamera..
Jadi, dapat jugak tgok muka rynn msa rynn kecik2...
Kalau tgok pics tu msti rynn rsa b'syukur sgt ada mak n bapa yg p'yayang...
Fham2 jak la anak sulung  a.k.a anak pertama..
Comel nie..hehehe
 (Puji diri sndiri la plak..tp biarlah sapa lg nk puji klu bukan diri sndiri..lgpun apa yg ada kn anugerah dr Allah )









Hehehe..rindu plak ngn zaman knak2...
Sekarang rynn da dewasa..alhamdulillah hmpir 25 thn da rynn hidup..ma c diberikn ksempatan utk m'bls jasa mak bapa rynn yg da jga rynn dr kcik smpai skrg..
Ni plak pics rynn sekarang..hhehehe



Hehehe..tu je la..klu nk ltak bnyk sgt..hehehe
Salam perkenalan kepada kawan2 bru rynn...

♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

Sampai Kau Bicara..

Bila saatnya ku temukan indah di hatimu
Berapa lama waktuku harus menunggu
Cahaya matamu menghiasi seluruh hatiku
Andai kau tau dalam lelap kusebut namamu

Aku masih menunggumu bicara
Kunanti jawaban di hatimu
Dalam gelap ini dalam diam ini

Kuharap nanti waktu yang akan menemukanmu
Apakah nanti hatimu masihkah milikku

Aku masih menunggumu bicara
Ku nanti jawaban di hatimu
Dalam gelap ini dalam diam ini
Ku masih menunggu...

Kumohon dengarkan aku bicara
Kunanti jawaban di hatimu
Adakah diriku di dalam hatimu

Bila saatnya ku temukan indah di hatimu




♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

KeNa TaGGeD oLeH aDiK sEnDiRi.....

Salam semua....


Petang2 cam ni boring xda buat apa2 jd..jwb la soalan2 yg rynn kna tagged ni..hehehe..
Best jugak ni buat slalu ya kpda yg m'mulakan...hehehe


 ~Tag Pertama~ 


1. Sila beritahu nama penuh kamu. Tak kisahlah sampai nama datuk , moyang kamu.
>>>>Well..nama pnuh Nurul Azrina Bt Abdul Amin Bin Haji Amit Bin Sulaiman..
         tp yg dalam ic cuma Nurul Azrina Bt Abdul Amin..hehe

2. Kamu suka warna pink tak?
>>>>Pink??suka jgak la sbb nmpak ceria klu pkai kaler pink nie..hehehe

3. Kalau kamu ditakdirkan bertemu dengan si pemberi taggie ni, apa kamu nak cakap dengan dia?
>>>>Hehehe..m'mandangkan yg bg task ni adk rynn sndiri..jadi, hari2 jmpa ngn dia..
         Emm..nk ckap terima kasih tagged xjgak boring ptg2 nie..hehehe

4. Siapa paling comel? Maher Zain atau kamu?
>>>>Emm..soalan ni??bndingkan rynn ngn maher zain...rynn comel..Maher Zain tu hensem..


5. Mana lagi sedap? Kek atau aiskrim?
>>>>Sdap aiskrim sbb rynn paling suka aiskrim..kek pun suka jga jd kek tmpat no 2..hehehe..


        
>>>>Cheese kek mmg xm'nolak ni..so,sapa2 mau blnja tu dipersilakan..hhehehe 


.
6. Bila tarikh birthday si pemberi taggie ni? (Kalau kamu ingat, kamu memang hebat)
>>>>Tak lama lagi...bbrapa hari je lg..08 Mac 1988..

7. Ain Maisarah, siapakah dia?
>>>>Tak kenal plak sapa tu tau..hehehe..yg ini nama ain maisarah gak..idola remaja n novelis..


8. Ceritakan sejarah kamu membuat blog, ikutlah sampai perenggan pun.
>>>>Sejarah buat blog???emm..Rynn mula2 knal dunia blog ni tahun lepas dalam bulan 12..tu pun kwn yg
         kenalkan..(Umie)..smpailah skrg..da pndai skit hehehe...apa da budak IT je..


9. Apabila harijadi kamu, kamu nak saya (pemberi taggie ini) beri apa pada kamu?
>>>>Lama lagi birhday rynn..ucap je pun xpa..jnji ingt..


10. Taggie ni ada sepuluh soalan jadi wajib tag sepuluh orang ye!


marlya azraily :::: honney disney :::: syana's :::: kak kate :::: cakapbisa
ayie mcvalyth :::: Mz Yunsora :::: amy jaafar :::: ilyannur ::::  abg din


Maafla kpda sesiapa yg t'tag...hehehehe




~ Tag Kedua ~


1.Single, already taken, or having a crush?
>>>>Already taken...hhehehe

2.Nama gf/bf ................ 
>>>>Emmm...nama bf...rahsia la..hehehe

3.Agak-agak umur berapa nak kawin? 
>>>>Emm..umur skrg ni dah leh kwin pun..cuma lum sampai seru lg..hehehe

4.Tema perkahwinan? 
>>>>Tema perkahwinan???emmm...purple kali..hehehe
         Awl bh mau fkir psal tu..

5.Beza sahabat dan kawan? 
>>>>Sahabat - Insan yg da lma rynn knal dan slalu ada utk rynn 
>>>> Kawan - Insan yg bru knal..knal je terus mesra mcm da lma knal...hehehehe


6.Tulis seorang sahaja true friend korang?
>>>>Emmm..susahnya..ramai bh true friend bg rynn..hehehe

7.Sila upload picture korang yang paling buruk..!(bg korang la..rynn xckap pun korang buruk)
 emm..xtau apa la yg d tgok ni..hahahahaha..buruk gak la perangai...


8.Sila upload picture korang yang paling hensem/cantik..! 
huhuhuhu...cntik ka???


9.Sila tag lagi 5 orang rakan anda..
sudir suichi :::: aemy shamy :::: md izzar :::: Damia ayesha :::: ZRn 




Maaflah kepada sesiapa yg t'tag..apa2pun cuba la m'jwb semua soalan ni ngn sabar ya...hehehe
♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

SeTiNgGi BiNtAnG...


"Tuliskan selalu impianmu, cita2mu, keinginan agungmu,harapan2mu..Jangan biarkan ia hanya ada dalam fikiranmu.Catatkanlah ia dalam lembaran2 buku catatan harianmu.."

 Apa impian kwn2 semua??Setiap manusia punya impian..pelbagai impian.Rynn juga punya impian n utk capai smua itu kita perlukan masa.Kita tak bleh m'capai smua yg kita inginkan tanpa ada halangan.
..mcm kata2 d atas..rynn juga slalu m'nulis smua impian, cita2, keinginan atau harapan rynn.Rynn slalu catat dalam diari rynn walaupun impian tu blum boleh rynn capai s'kurng2nya rynn takkan lupa..

Impian rynn yg paling utama..rynn nk bahagiakan mak & bapa rynn, merekalah insan t'penting dlm hdup rynn.



Impian yg kedua..rynn nk ada keja tetap.Insya-Allah..dgn keja tetap & gaji tetap tu rynn akn m'yimpan & nk hantar mak bapa rynn g naik haji..Insya-Allah..


Impian yg ketiga..rynn nak ada kereta..(^_^)..bleh bawa bapa rynn naik sbgi penumpang sbb biasa rynn jd pnumpang..hehehe...insya-Allah..


Wah..myvi lg tu..hehhee...
Impian yg ke-4..rynn nk tgok adk2 rynn abis study dgn kelulusan yg lbih tinggi dr rynn..

Impian yg ke-5..rynn nk kumpul duit n besarkan umah kat kg..nk bg family rynn selesa duduk umah tu..
Wah..besar la plak..hehehehe..
Itulah impian2 @pun hrpn rynn..msti t'tnya2kan knpa semua impian tu utk family rynn je tp utk diri rynn sndiri takda..2la impian rynn yg paling ulung..nk keluarga rynn bhgia.Andai mereka bahagia..rynn jga bahagia.
Impian2 ni smua perlukan usaha yg gigih tanpa usaha smua impian tu hnya akan jd skadar mimpi saja..

"Setiap upaya m'capai ssuatu yg tinggi pasti akan menemui halangan..Gunakan strategi yg jitu agar anda m'capai apa yg anda inginkan"


"Terbangkan impian mu ke angkasa bebas.Jangan batasi impianmu, harungilah angkasa impian dengan rasa syukur akan kebesaran-Nya..nescaya engkau akan m'nemukan kenikmatan tak terkira"

Oleh itu, sebelum m'mulakan langkah berdoa n ajaklah Allah swt menemani setiap langkah mu..Kau akan mendapat restu dari-Nya.

IMPIAN INI MILIK KU..BUKAN ANGAN2 TAPI IMPIAN HIDUP KU YG SETINGGI BINTANG DI LANGIT..AKAN KU GAPAI SELAGI AKU MASIH BERNYAWA...hehehehhehe


♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

wuhuuuu....panas sungguh hari ini...



Assalamualaikum semua...

Panas kk ari ni tau...alhamdulillah..kering jugak pkaian yg aku bsuh td..hehehe...
Emm..ada hikmah gak kn..hehehe...Allah swt takkan m'berikan kita plbagai rasa m'lainkan
ada hikmah yg t'sedia d sebalik smua itu..Jadi..ingatlah jgn m'geluh krna panas hari ini..krna api neraka 
lebih panas dr apa yg kita rsa hari ini...hehehe...cehhh..b'ceramah pulak c kawan...hahahha...
Macam jugak rasa2 yg lain kn...bila hujan kita rsa sejuk..tp sebenarnya awan nk m'ringankan beban yg
ditanggung..hujan jugak m'yirami tumbuh2an besar yg kita xdpt nk siram..hehehhe..tumbuh2an jugak mau mandikan...bukan manusia jak...hehehhe...haiwan n kereta jugak mandi...hehehehe...
Apalah yg rynn merepek nie..???hehehe...nti malam rynn update lagi...(^_^)V...peace no war...

♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

Allah swt...

Bacalah sehingga habis..

ALLAH,
Bila Rynn baca email ni, Rynn b'fikir Rynn tidak ada masa untuk ini..
Kemudian Rynn tersedar bahawa pemikiran semacam inilah yg sebenarnya
menimbulkan pelbagai masalah di dunia ini..
Kita cuba menyimpan ALLAH di dalam MASJID pada hari JUMAAT..
Mungkin malam JUMAAT?
Dan sewaktu solat MAGHRIB SAJA?
Kita suka ALLAH pada masa kita sakit..
Dan sudah pasti waktu ada KEMATIAN..
Walaubagaimanapun..kita tidak ada masa atau ruang untuk ALLAH waktu bekerja atau bermain..
Kerana..kita merasakan diwaktu itu kita mampu dan sewajarnya mengurus sendiri
tanpa bergantung pada-Nya..
Semoga ALLAH mengampuni aku kerana menyangka..
Bahawa nun jauh di sana masih ada tempat dan waktu di mana ALLAH bukanlah
yang paling utama dalam hidup ku..(Nauzubillah)
Kita sepatutnya sentiasa mengenang akan segala yang telah DIA berikan kepada kita..
DIA telah memberikan segala2nya kepada kita sebelum kita meminta..



RENUNGKANLAH...
Seandainya ANDA BENAR2 MENGHAYATI..
YA AKU CINTA ALLAH..
DIA adalah sumber kewujudan ku dan Penyelamatku..
DIA lah yang m'gerakkan ku setiap detik dan hari.
Tanpa-Nya aku adalah HAMPAS yang tidak berguna..
Ini adalah ujian mudah..
Kalau anda benar2 menyintai Allah dan tidak berasa malu akan segala
kebaikan yang telah diberi ALLAH kepada mu..

Susah vs Senang..
Kenapa susah sangat nak sampaikan kebenaran?
Kenapa mengantuk dalam MASJID tetapi sebaik saja selesai ceramah kita SEGAR kembali?
Kenapa mudah sekali membuang email agama tetapi kita bangga mem"forward"kan email yg tak senonoh?
Hadiah yang paling istimewa yang pernah kita terima..
SOLAT adalah yang terbaik..
Tidak perlu bayaran, tetapi ganjaran lumayan..

Tidakkah melucukan betapa mudahnya bagi manusia TIDAK BERIMAN PADA ALLAH
setelah itu hairan kenapakah dunia ini menjadi neraka bagi mereka..
Tidakkah melucukan bila seseorang berkata "AKU BERIMAN PADA ALLAH" TETAPI SENTIASA MENGIKUT SYAITAN..(who, by the way, also "believes" in ALLAH)
Tidakkah melucukan bagaimana anda mampu hantar ribuan email lawak yang akhirnya tersebar bagai api yang tidak terkawal..tetapi bila anda hantar email mengenai ISLAM, ramai orang fikir 10 kali untuk berkongsi?
Tidakkan melucukan bagaimana bila anda mula menghantar mesej ini anda tidak akan menghantar kepada semua rakan anda kerana memikirkan apa tanggapan mereka terhadap anda atau anda tak pasti samada mereka suka atau tidak??
Tidakkan melucukan bagaimana anda merasa risau akan tanggapan orang kepada anda lebih dari tanggapan ALLAH terhadap anda..
Aku berDOA..untuk semua yang menghantar mesej ini kepada semua rakan agar mereka dirahmati ALLAH.


♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

Dara..

Salam Semua...

Maaf pasal tajuk entri kali ni kalau2 ada yang terasa..Rynn cuma nk b'kongsi pengetahuan bukan untuk m'aibkan mana2 pihak.Entri kali ni jugak sekadar peringatan untuk diri Rynn sendiri..Jadi..Rynn ingin mohon maaf dulu untuk entri sensitif kali nie...

Dara...amat penting bagi mana2 perempuan yg belum b'kahwin untk m'jaganya & pertahankannya untk bakal suami mereka.Bagi masyarakat, dara itu lambang kesucian bg sorg perempuan yg harus dijaga dgn baik.
Macam mana terjadinya hilang dara @ selaput dara pecah?
~Selaput dara hanya akn pecah apabila b'lakunya hubungan seksual secara rela atau paksaan (perkosa), rawatan perubatan yg dilakukan pd liang vagina, gangguan penyakit pada saluran vagina atau kemalangan dan aktiviti berat yang m'pengaruhi alat kelamin perempuan.

Kesannya??
~Bagi perempuan yg hilang dara kerana rela n diketahui umum..masyarakat akn m'mandang serong terhadap mereka.Walaupun mrka kurang perasaan atau buat2 xperasaan...(emm....ntahla..)
~Sebaliknya pula bg perempuan yg hilang dara tanpa rela.Andai hal itu diketahui umum dan masyarakat tetap m'mandang serong t'hadapnya, ini akan m'yebabkan perempuan ini hilang keyakinan diri dan malu utk b'hdapan dgn orang.Hal ini jga akn m'yebabkan perempuan ini sntiasa murung.Pemikirannya pula akn sntiasa negatif..dalam erti kata lain merasa diri kotor dan rosak.Bagi perempuan yg hilang dara tanpa rela haruslah dibimbing agar tidak m'lakukan hal yg m'mudaratkan dirinya sndiri..krna tnpa bimbingan mrka akn terus hanyut sekiranya iman di dada tidak kuat.

Sekiranya perempuan yg hilang dara krna dipaksa, masih adakah lelaki yg ikhlas n ingin merima mereka dengan ikhlas??Adakalanya sstgah perempuan yg hilang dara krna dipaksa akn b'fikiran bgni...jadi, Rynn adalah mnta pendapat dr bbrapa org kwn lelaki Rynn.Ini soalan yg rynn ajukan n jwpan yg rynn dpt dr mereka....

Soalan Rynn...
1. Apa pendapat korg tntang dara bg perempuan??
2. Pentingkah dara bg llaki pada masa kini klu nk cri bakal isteri??
3. Apa pendapat korg klu perempuan tu hilang dara krna dipaksa n bukan secara rela??
4. Klu korg la, masih nk terima ka perempuan tu??

Bagi Elo.M (bukan nama sebenar)..hehehe

1. Ia amat pnting bg gurl jg dara tp zaman skrg ni cuma ada 2 org je yg masih dara dr 10 org gurl.
2. Bg aku pula xpenting sngt yg penting keikhlasan n honesty dr gurl utk terima aku seadanya.
3. Bg aku e2 sudah k'tentuan Ilahi n kena la gurl tu teruskan kehidupan krna stiap p'kara yg b'laku psti ada
    hikmah disebaliknya.
4. Mcm aku ckap td aku cuma pentingkan keikhlasan n honesty dr gurl tu utk terima aku seadanya.

Bagi Gun (bukan nama sebenar)..hehehhe
2. Mana2 lelaki pn akan cri isteri yg ma c punya dara.
3. Klu diperkosa, itu bkn salah dia.Allah swt maha mengetahui semua itu.

Bagi Musafir (bukan nama sebenar)..hehhe
1. Dara adalah kesucian yg ada pd wanita yg harus dijaga.
2. Tidak...yg di cari bkn dara tapi yg dicari kebahagiaan dlm rumahtangga.Meskipun ma c dara namun jika
    kebahagiaan tidak ada..hanya sia2.Mencari isteri bkn m'cari dara..yg dicari adalh bgimana m'jalani hidup
    sbg pasangan suami isteri yg mengerti dan memahami satu sama lain.
3. Menurut aku m'cintai ssorg bkn dilihat dr kisah hidupnya.Jika benar2 m'cintai ssorg semua itu bkn ukuran
    dan bkn alasan.Cinta tak perlu alasan.
4. Kalau aku, aku tak prnah melihat masa lalunya yg kulihat bagaimana ia tulus m'cintai ku krna stiap org
    punya masa lalu n kenangan n tidak ada manusia yg smpurna di dunia ini.

Bagi Min L (bukan nama sebenar)..hehehhe
~yang aku cari adalah cinta sejati n bukan dara sorg gadis.Aku hanya ingin disayangi dgn jujur dan ikhlas.Apa
  gunanya dara klu hati bkn spenuhnya milikku.Tak semestinya yg dara itu baik n yg hilang dara itu xbaik.Bg
  aku yg pnting dikasihi dgn tulus  ikhlas.

Bagi Zack (bukan nama sebenar)..hehehe
1. Itu adalh lambang kesucian bg ssorg wanita utk dihadiahkan kpd suaminya bila malam pertama.
2. Bg sstgah llaki adalah sgt2 pnting..yalah msti dorg nk jd org p'tama  yg m'yentuh isterinya.
3. Nie tak bleh salahkan pmpuan tu sbb bkn kehendaknya nk jd macam tu.
4. Tak da org yg xlari dr m'buat kesilapan.

Bagi Abg R (bukan nama sebenar)...
~kalau itu jodoh terimalah ia dengan hati terbuka..terima dia apa adanya atau siapa dia skrg.Bkn kerana
  masa lalunya cuma mmg bnyk llaki m'anggap soal itu penting tp xsemuanya mcm tu.

Bagi Abg H (bukan nama sebenar)..hehe
~Bagi abg semua org prnah m'lakukan kesilapan.So hal macam tu tak berapa pnting dah yg pnting btul2
  ikhlas.

Bagi Maflus (bukan nama sebenar)..hehehe
1. Sbg llaki dah tentu nk cri pmpuan yg t'baik dr segi luaran n dalaman.Tak semestinya luaran baik tp di dalam
    nya buruk.
2.Pntingnya dara tu bg pmpuan tu nk buktikan yg dirinya t'hindar dr perilaku x elok dan satu-satunya mahkota
   dia utk llaki yg boleh m'bimbing dunia akhirat.
3. Kalau kes mcm diperkosa, sbg llaki ada b'mcm2 anggapan yg akn timbul.Tapi bg ssorg makhluk yg
    dikurniakan akal fikiran, b'fikir scra rasional & bukan emosi..
4. Pd aku klu btul perkara tu t'jd, anggap la itu satu ketetapan dr Ilahi.Manusia dah m'rncang sglanya ttapi
    Allah yg m'nentukan.Mesti ada hikmah sebalik kejadian itu.Tapi, nasihat aku cuba tanamkan pemikiran
    positif.

Bagi Rizd (bukan nama sebenar)
~Bagi aku xpnting semua tu.Jika benar2 ikhlas napa nk fkir smua tu.Kalau benar2 sayang napa semua tu bleh
  jadi penghalang.Semua tu dah b'lalu..semua llaki tak sama.Orang yg dah jadi janda pun..ada anak pun llaki
  bleh terima.Ada fkir tntang dara??Semua tu jodoh dr Allah swt.

Bagi M (bukan nama sebenar)..hehhe
~Dara pnting bg llaki.Lebih2 lg nk cri bakal isteri.Bleh di terima klu dara hilang sbb diperkosa n dia tak lagi
  disentuh selepas itu.Jangan dia makin liar dah la.

Bagi Mohd (bukan nama sebenar)..hehehehe
1. Dara itu kesucian yg dipertahankan.Bukan anak dara kerana muda..Dara itu akan diberikan kpd org yg
    dikasihinya iaitu suaminya.Kalau dah x dara, kebanyakan pmpuan x sudah m'pertahankannya.
2. Sangat penting.Bagi llaki yg ingin memastikan dara tersebut blum t'sntuh namun bkn smua llaki sama.
    Klu cinta ko tau lah..janda pun ok jgak tu..kalau janda bkn dara lg kn??btul x??
3. Kalau diperkosa tanpa kerelaan batinnya dan zahirnya...pastinya perempuan tu trauma.Tp tu smua dugaan
    dr Allah.Jodoh dah ditentukan oleh-Nya.
4. Bg aku..mula2 mmg sukar juga rasanya. Namun, klau pmpuan tu berikan chaya n sinar harapan yg
    m'yakinkan, apa salahnya dia juga manusia.Setuju tak cara aku ni..?Kita kna matang..ada juga llaki x
    matang..bgtu jga pmpuan.So, kita hnya m'cuba n x salah m'cuba.Selebihnya b'serah n jgn salahkan
    sesiapa.Hidup mesti diteruskan..


Emm...begitulah komen mrka..Rynn mnta maaf andai t'kasar bahasa sikit..Rynn cuma ingin b'kongsi pandangan.



♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

SeKaDaR ReNuNgAn BeRsAmA...

Nasihat Rasulullah SAW Kepada Wanita..




Rasulullah saw telah bersabda bahawa kebanyakan wanita itu adalah 
isi neraka dan kayu apinya.
Apabila ditanya oleh Saidatina Aisyah baginda memberikan penjelasannya.
Berikut digariskan sebab-sebabnya:

>Kerana ramai wanita tidak sabar dalam menghadapi kesusahan, 
kesakitan dan cubaan seperti kesakitan melahirkan anak, 
mendidik anak, melayani suami serta melakukan kerja rumah.

>Tiada memuji atas rahmat Allah swt yang didatangkan melalui 
suaminya.Tidak berterima kasih pada pemberian suami.

>Sering mengkhufuri nikmat Allah swt.Contohnya bila berlaku
sesuatu pertengkaran isteri selalu membangkit-bangkitkan
kesalannya bersama suaminya.

>Gemar bercakap perkara sia-sia dan berdosa seperti 
mengumpat dan mengeji.

>Kurang akal dan ilmu pengetahuan agama, sering tertipu
atau tergoda oleh pujuk rayu lelaki, rakan, sekelilingnya
serta kemewahan zahiriah.

Oleh itu..kepada wanita2 di luar sana..banyakkan bersabar dalam menghadapi setiap dugaan.Bersyukur dengan apa yg ada..

♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

Salam Maulidur Rasul





Hari ini 15 Februari 2011 bersamaan 12 Rabiulawal 1432 adalah hari kelahiran junjungan besar Nabi Muhammad SAW yang dikasihi. Sempena hari kebesaran kekasih ALLAH SWT,  marilah kita sama-sama berselawat ke atas baginda Rasulullah SAW. Tidak perlu mengadakan majlis makan ataupun secara ramai-ramai, malahan kita juga boleh berselawat setiap masa dalam pelbagai cara, malahan bukan hari ini sahaja tetapi juga hari lain. Sempena hari kelahiran Nabi Muhammad SAW dan telah diwartakan sebagai cuti umum dalam kalendar tahunan negara, jadi hari cuti ini marilah kita merenung & membaca kembali kisah perjuangan Rasulullah SAW sebagai mengenang jasa baginda dalam menyebarkan agama Islam ke seluruh dunia.


♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥

Emmm..kena tag ni..hehehe



Sila jawab soalan soalan ini dalam Bahasa Melayu sahaja.

1. Apakah yang anda sedang lakukan 30 minit yang lalu
>>main cityville..

2. 2 jam yang lalu?
>>main it girl n chat..

3. Anda suka
>>suka menulis..

4. Minggu lepas
>>minggu yg best la jgak..

5. Tiga lagu yang anda boleh dengar berulang ulang kali
>> Eren-Takkan Pisah
>>Dadali-Disaat aku mencintaimu
>>Wali-Tuhan

6. Tiga binatang yang anda tidak suka.
>>semut,nyamuk n lipas

7. Lima fakta tentang anda
>>syg sgt2 ngn family aku..
>>Lum ada keja lg..hehe
>>Suka hamster...
>>mudah amik hati
>>syg kt hp aku..(nokia 6120c)heheheh

8. Tahun depan mungkin
>>mgkin dah b'kerjaya..heheh

9. Saya tidak reti
>>make up muka sndiri..

10. Saya pandai
>>menjahit manik kt baju kurung..hehehe

11. Kawan saya
>>semua best2 n syg sgt2 kt dorg..

12. Saya ada
>>hamster yg cute gilerr...hehe

13. Saya seorang
>>yg penuh dgn kasih sayang..heheh

14. Adik saya
>>ada 5 org..3 pmpuan n dua llaki..

15. Saya tidak pernah bosan dengan (senaraikan 4)
>>hidup aku
>>hamster ku.. 
>>family n kwn2
>>m'nanti cinta dr insan yg d sayangi.hehehe

16. Bilakah pertama kali anda bercinta
>>msa form 2..hehehehe...

17. Perkara yang selalu orang tak percaya tentang anda.
>>sya da 25 n org xp'cya aku bangsa brunei..hehehe

18. Saya rindu
>>Allah,Nabi Muhammad saw,family

19. Saya tak sabar
>>nk keja..

20. Lima laman yang anda selalu layari
>>Facebook
>>Yahoo
>>Blog Aku Mengintai Langit
>>Google
>>SPA


Rynn da jawab semua soalan di atas..
hehehhee

♥ Terima kasih sudi baca! Jom komen plak.. ♥